• Nombre de visites :
  • 4972
  • 18/11/2014
  • Date :

Sakîfe Toplantısında Ne Geçti?-2

sakîfe toplantısında ne geçti?-2

Ömer b. Hattab ve Hubâb b. Munzir arasındaki sözlü tartışma başladı.Ömer Allah seni öldürsün diye ona bağırdı. Hubâb bin Munzir de sen öl diye cevap verdi. فاخذ و وطيء في بطنه و دسوا في فمه التراب(El-Sekîfe, 6.cilt, sayfa 459) Ömer onu yakalayarak karnına tekme attı ve ağzını toprakla doldurdu.

İlginç değil mi? siz Ömer’in bu davranışını nasıl yorumlamaktasınız? Allah’ın Kur’anda müminlerden nasıl bahsettiğini duydunuz mu? اشداء علي الكفار و رحماء بينهمkafirlere karşı güçlü durun fakat kendi aranızda rahmet ve şefkatle davranın. Ömer tarihin belgelediği gibi hiç savaşa katılmamış ve hiçbir zaman savaşta kimseyi öldürmemiştir. Sadece amcasıyla ilgili ünlü hikayesi.

Teberi şöyle devam ediyor: فحامله عمر فضرب يده، فنذر السيف، فاخذه ثم وثب علي سعد و وثبوا علي سعد وتتابع القوم علي(البيعه (Teberi Tarihi, 2.cilt, sayfa 459) Ömer, Hubâb b. Munzir saldırdığı zaman eline vurdu ve kılıç Hubâb b. Munzirin elinden düştü. Ömer onun düşen kılıcını aldı (oturmakta olan) Sa’d bin Ubade’nin üzerinden atlayarak Ebu Bekire biat etti.Diğerleri ise Sa’dın üzerinden atlayarak biat ettiler!

Tuhaf bir bey’at! hikayenin devamına bakalım:

فبايعه عمر و بايعه الناس فقالت الانصار: لا نبايع الا علياً

(Teberi Tarihi, 2.cilt, sayfa 443; كامل في التاريخ،İbn Esir, 2. Cilt, sayfa 10) Ömer ve taraftarlarının Ebu Bekire biatından sonra Ensar şöyle söyledi: ‘Biz Ali (as)’den başka kimseye biat etmeyiz.’

فلما ذهبا ليبايعاه، سبقهما اليه بشير بن سعد فبايعه:Ansızın Hazrec kabilesinden Beşir bin Sa’dın amcasının oğlu (Sa’d bin Ubade)ile rekabeti ve muhalefeti olduğundan Ebu Bekire biat için ayağa kalktı.

فنادا الحباب المنذر: يا بشير بن سعد! عقتك عقاق، ما احوجك الي ما صنعت، انفست علي ابن عمك الاماره؟

Hubâb b. Munzir, Beşir bin Sa’da doğru neden böyle yaptın diye bağırdı. Acaba amcanın oğlu için hükümet mi etmek istiyorsun’ dedi.

و لما رات الاوس ما صنع بشير بن سعد، قال بعضهم لبعض: ولله لان وليتها الخزرج عليكم مرة لازالت لهم عليكم بذلك الفضيله، و لا جعلوا لكم معهم فيها نصيباً ابداً، فقوموا فبايعو ابابكر.

Evs kabilesi Beşir bin Sa’dın biatını gördüler. Birbirlerine Hazrec kabilesi bu biatla size üstün olursa hükümetten size bir şey yetişmesine izin vermezler’dediler ve böylece Ebu Bekire biat ettiler. (Teberi Tarihi, cilt 2, sayfa 485)


Sakîfe Toplantısında Ne Geçti?-1

Sakife Macerasında Ali (as)ın Davranışı-2

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)